Niekoniecznie chodzi tu o sałatki, ale o hit podbijający ludzkie serca w postaci grillowanych warzyw. Moda na taki sposób grillowania przyszła do nas z zachodu i cieszy się coraz większą popularnością. Mimo tego, że dla przeciętnego Polaka przepis na udany grill to dobra pogoda, ociekające tłuszczem mięsiwo i piwko. Miło nam obwieścić, że coraz częściej decydujemy się na zielony akcent w postaci sałatki czy dodatków z warzyw. Moda na odchudzanie i zdrowe odżywianie dopadła i nas - biało - czerwonych, nic więc dziwnego, że odchodzimy od standardowego menu grillowego. Zatem przedstawiamy Wam nowość, która od niedawna robi furorę na rusztach - GRILLOWANE WARZYWA.
- Smaczne
- Zdrowe (bogate w składniki odżywcze)
- Mało kaloryczne
- Oryginalne
To chyba wystarczająca liczba argumentów, by przekonać się do spróbowania grillowanego ziemniaka, cukinii, czy pomidorka. Lista warzyw jest o wiele dłuższa, ponieważ na grilla nadaje się większość jarzyn. Można więc dobrać sobie ulubione elementy, które posłużą za dodatek do wspomnianej już kaszanki lub będą stanowić indywidualne danie główne (dobre nie tylko dla wegetarian). Oto mała ściągawka, która dotyczy czasu, jaki musi spędzić na grillu poszczególne warzywo. W tym czasie musimy zwrócić szczególną uwagę na ruszt, ponieważ bezpośredni kontakt warzyw z ogniem może skończyć się wyrzuceniem jarzyn do kosza.
Ziemniaki 10 - 12 minut
Czosnek 8 - 10 minut
Szparagi 8 - 10 minut
Cukinia 4 - 8 minut
Pieczarki 6 - 12 minut
Bakłażany 5 - 8 minut
Pomidory 6 - 8 minut
Papryka 6 - 8 minut
Podstawowe kroki przygotowawcze:
- Najpierw wybieramy się do warzywniaka! Żaden supermarket ani tym podobny, ale prawdziwy warzywniak z najświeższymi (często krajowymi) produktami. Konkretnej listy zakupów po prostu nie ma, bierzemy to, co najbardziej nam smakuje i co lubimy jeść.
- Krótko przed podaniem (ponieważ wtedy warzywa zachowują najwięcej wartości odżywczych) należy umyć i pokroić warzywa (w odpowiednie kawałki, przykładowo pieczarki pozostawiamy w całości (bez trzonków), natomiast pomidorki należy przekroić na połowę, a bakłażana czy cukinie w grubsze plastry).
- W przypadku twardych warzyw (takich jak marchew, czy ziemniak), należy je przed krojeniem ugotować, tak aby były jeszcze odrobinę twarde i nie rozpadały nam się, zanim wylądują na ruszcie.
- Teraz najciekawszy moment przygotowania, czyli doprawianie. To właśnie przyprawy podkreślą smak i tak już przepysznych warzyw i wydobędą z nich niesamowity aromat. Tutaj użyj gotowych mieszanek lub skorzystaj z własnej inwencji twórczej, łącząc z sobą ulubione. Tak więc wszystko mieszamy w miseczce i łączymy z odrobiną oliwy z oliwek.
A oto kilka sprawdzonych przepisów, które mogą Ci się przydać, przy przygotowywaniu najbliższego grilla:
Pasiasta cukinia
- Pokrój cukinię w plastry o grubości około 1 cm, delikatnie posól i pozostaw na 30 minut
- Następnie wytrzyj warzywo i oprósz ulubionymi przyprawami lub natrzyj je mieszanką przypraw połączoną z oliwą z oliwek
- Grilluj na rozgrzanym ruszcie ok 8 minut
Serowe pieczarki
- Umyj i oczyść pieczarki, a następnie wykręć im trzonki
- Oprósz przyprawami i grilluj na ruszcie ok 10 minut
- Pokrój w tym czasie serek camembert w kostki i włóż w kapelusze pieczarek
- Grilluj do rozpuszczenia się serka
Kukurydza rodem z rusztu
- Kukurydzę należy umyć i pozbawić liści
- Posmarować 1 łyżeczką masła
- Następnie posypać solą i pieprzem
- Ostatecznie owinąć w folię aluminiową i położyć na przygotowanym grillu. Piec około 30 minut do momentu, w którym kukurydza będzie miękka.
SMACZNEGO!