Warzywnik w ogrodzie
Posiadanie własnego warzywnika jest dla nas gwarancją zajadania się zdrowymi, ekologicznymi warzywami. Tylko my kontrolujemy, co będzie trafiało w podłoże w jakim rosną, jakimi środkami będziemy pielęgnować nasze grządki. Warzywnik jest ogromnym źródłem satysfakcji - możliwość obserwowania jak z nasionka wyrastają dorodne pomidory, sałata czy inne przysmaki, z pewnością napełni nas radością.
Praca w warzywniku powinna integrować całą rodzinę - jest to ciekawa lekcja dla najmłodszych, którzy uczą się sumienności, a także poznają tajniki ogrodnictwa.
Ogród warzywny możemy założyć właściwie o każdej porze - jednak najdogodniejsza będzie wiosna. Właściwe przygotowanie podłoża czy prawidłowe zaplanowanie nasadzeń to gwarancja udanych plonów. Niektóre warzywa oddziałują na siebie - może to być oddziaływanie korzystne, albo niekorzystne. Dlatego warto znać te zależności i wykorzystać je w naszym ogrodzie. Natomiast, jeżeli zastanowimy się trochę nad kompozycją warzywnika, możemy uczynić z niego prawdziwe dzieło sztuki ogrodowej. Warzywnik będzie piękny i pożyteczny.
Własne warzywa posadzone w warzywniku czy donicy, będą smacznym i świeżym dodatkiem do kanapki.
Nawet jeżeli nie mamy ogrodu, możemy uprawiać warzywa i owoce. Doskonałym sposobem są nasadzenia i wysiewy w donicach i skrzynkach ogrodowych, balkonowych. Nawet na małym balkonie możemy hodować zdrowe i aromatyczne rośliny.
Jak zaplanować przygotowanie warzywnika? Jak wysiewać warzywa? W jakim stylu możemy zaplanować nasz warzywnik? Na te wszystkie pytania odpowiadamy na naszym blogu.
Lokalizacja warzywnika
Planując warzywnik w ogrodzie, musimy dobrze przemyśleć jego lokalizację. Miejsce jakie wybierzemy, będzie miało duży wpływ na wzrost roślin. Powinno być wybrane w taki sposób, aby spełniało kilka kryteriów. Jeżeli lokalizacja warzywnika będzie korzystna - to nasze plony będą obfite, a jednocześnie sam warzywnik nie będzie wymagał od nas dużo pielęgnacji.
Miejsce na warzywnik powinno być przynajmniej przez pół dnia nasłonecznione - wtedy warzywa otrzymają dostatecznie dużą ilość energii słonecznej, potrzebnej do zdrowego wzrostu. Jednak zbyt duże nasłonecznienie będzie powodowało szybsze wysychanie gleby i jej zasklepianie - co spowoduje, że konieczne stanie się częstsze podlewanie ogrodu i spulchnianie gleby.
Jeżeli planujemy warzywa w donicy, stanowisko to będzie jeszcze istotniejsze, gdy podłoże w donicy szybciej przesycha, dlatego na słońcu będzie wymagać więcej uwagi.
Czasy, kiedy warzywnik ukrywało się za domem, przeminęły. Obecnie warzywniki stają się dekoracją ogrodu - wyeksponowane grządki w skrzyniach, czy ogrodzone dekoracyjnym płotkiem, albo jadalne kompozycje w doniczkach, są ciekawą dekoracją.
Warzywnik położony w pobliżu domu pozwoli wygodnie z niego korzystać.
W warzywnikach często siejemy rośliny ozdobne, które wykazują działanie pożyteczne - jak nasturcje, które odciągną mszyce, czy aksamitki, odstraszające nicienie swoim zapachem. Takie połączenia kwiatowo-warzywne są bardzo malownicze i warto jest je pokazywać.
Aby praca w ogrodzie była łatwiejsza, teren powinien być prosty, równy, bez wzniesień czy zagłębień, na których będą panować odmienne warunki niż w pozostałej części ogrodu. Pielęgnację ogrodu zdecydowanie ułatwi nam bliskość kranu, studni czy innego zbiornika z wodą, dzięki czemu nie trzeba będzie nosić jej w konewkach. Możemy również wspomóc się systemem nawadniania.
Jeżeli chcemy, aby korzystanie z ogrodu było wygodne, powinniśmy zaplanować go blisko domu - wtedy świeże zioła, warzywa na sałatkę do obiadu, czy zupę - będą w zasięgu i nie będzie konieczne bieganie przez cały ogród, kiedy najdzie nas ochota coś przekąsić.
Przed wysiewem warzyw, musimy dobrze przygotować podłoże.
Zdrowe podłoże to zdrowe warzywa
Nie da się ukryć, że podłoże, w jakim zasiejemy nasze warzywne przysmaki, ma ogromny wpływ na ich zdrowotność, smak, wzrost. Niezależnie czy planujemy warzywnik w gruncie, czy też w donicach i skrzyniach, musimy zadbać o jakość podłoża.
Podłoże pod warzywnik powinno być bardzo żyzne i zdrowe. Najlepiej też, aby było przepuszczalne - stojąca woda, w ciężkim podłożu może powodować choroby roślin, czy też gnicie ich części podziemnych.
Planując założenie warzywnika, powinniśmy właściwie użyźnić podłoże. Jeżeli zależy nam na zdrowych i ekologicznych plonach, będziemy użytkować się tylko naturalnymi rozwiązaniami.
Biohumus Ekstra dba o rośliny, środowisko i podłoże.
Aby wzbogacić podłoże, możemy zastosować zielony poplon. Wystarczy bardzo wczesną wiosną, albo jesienią rok wcześniej - wysiać na miejscu planowanego warzywnika rośliny, które wzbogacą podłoże w azot, a także rozluźnią podłoże - może to być gorczyca, łubin.
Podłoże możemy zasilić nawozem naturalnym - obornik również zasili glebę, jednak również powinien zostać zastosowany nieco wcześniej przed wysiewem nasion.
Jeżeli nie pomyśleliśmy o nawożeniu warzywnika wcześniej - nic straconego. Z pomocą przychodzą nam naturalne nawozy, które możemy zastosować przed albo po wysiewie warzyw. Doskonałą propozycją jest obornik granulowany. Jego użycie, zwłaszcza w mieście, jest zdecydowanie prostsze. Jest to rozwiązanie łatwe i skuteczne - obornik granulowany kupujemy w paczkach, jest on zdecydowanie mniej “pachnący” od jego świeżej formy. Obornik wystarczy wymieszać z podłożem w jakim planujemy wysiew warzyw. Wilgotna gleba ułatwi jego rozkład i pomoże uwolnić składniki.
Biohumus EXTRA to naturalny, bezpieczny nawóz.
Innym rozwiązaniem jest coraz popularniejszy biohumus, który ma postać płynną. Biohumus EXTRA to naturalny produkt, naturalny nawóz, powstały w wyniku trawienia przez dżdżownice obornika. Biohumus EXTRA, dzięki swoim niezwykłym właściwościom wpływa na żyzność gleby. Pomaga odbudowywać mikroflorę po przedawkowaniu nawozów mineralnych i organiczno-mineralnych, a dzięki dużej zawartości pozytywnych mikroorganizmów ogranicza także rozwój patogenów w podłożu. Cechą Biohumus EXTRA jest mnogość zawartych w nim bakterii i ich różnorodność. Niektóre bakterie pozyskują pierwiastki chemiczne z atmosfery po to, by przekazać je roślinie, albo związują pierwiastki będące w nadmiarze. Inne zawarte w biohumusie bakterie rozkładają się po to, ażeby stać się pokarmem. Wskazane mikroorganizmy są przy tym przyjazne dla człowieka i świata fauny.
Kupując Biohumus EXTRA, zwróćmy uwagę z jakiego obornika powstają. W pełni ekologiczny biohumus, będzie pozyskiwany z obornika pochodzącego z gospodarstw nieintensywnych, jak na przykład biohumus firmy ekodarpol.
Najlepszy sposób na pielęgnację warzywnika - to naturalny sposób
Biohumus EXTRA może być z łatwością używany po wysiewie roślin. Dodajemy go do wody, którą podlewamy warzywnik. Jest bardzo bezpiecznym produktem, gdyż nie ma możliwości aby go przedawkować, dlatego z powodzeniem może być używany również do zasilania warzyw rosnących w pojemnikach, gdzie użycie innych nawozów jest ryzykowne, gdyż możemy przedawkować.
Warzywa mogą z powodzeniem rosnąć w donicach - jak papryczki czy pomidorki koktajlowe.
Warzywa w donicach i pojemnikach - warzywnik na balkonie
Uprawa warzyw w donicach czy skrzynkach pozwala posiadaczom nawet małych balkonów i tarasów, cieszyć się smacznymi warzywami.
Najważniejszy jest wybór dobrej donicy ogrodowej. Aby gleba nie wysychała zbyt szybko, a także, by zapewnić roślinom optymalne warunki do rozwoju, musimy wybrać odpowiedni rozmiar donicy. Doniczka nie może być za mała - zdecydujmy się więc na większy pojemnik, w którym możemy połączyć kilka gatunków ziół, czy sałatę lub pomidory.
Doskonałym udogodnieniem będzie donica z systemem nawadniania, która zapewni naszym warzywom najlepsze nawodnienie przez cały sezon. Donica z systemem nawadniania troszczy się o warzywa nawet wtedy, gdy nas nie ma - możemy uzupełnić zapas wody i spokojnie wyjechać na wczasy.
Bardzo ważna jest również trwałość donicy, jaką wybierzemy. Najczęściej będzie ona musiała wytrzymać napór dużej obojętności podłożą, a także ciągłe oddziaływanie czynników atmosferycznych - w postaci deszczu, czy słońca. Trwała i odporna donica ogrodowa będzie wielosezonowym pojemnikiem na warzywa. Poznaj także - Rośliny i donice na balkon i taras.
Jakie donice możemy wybrać? Dobrze sprawdzają się donice drewniane, które pasują do wielu tarasów, wymagają jednak impregnacji, aby powstrzymać korozję. Możemy zdecydować się więc na duże donice tarasowe z technorattanu - które są bardzo trwałe i odporne, a jednocześnie pięknie wyglądają.
W skrzynkach balkonowych mogą z powodzeniem rosnąć zioła, sałata, pomidorki i wiele innych warzyw.
Na małe uprawy pomidorów, czy ziół, proponujemy mniejsze donice i skrzynki balkonowe, również wykonane z tworzywa sztucznego. Donice balkonowe są zgrabne, bardzo mocne, a dzięki wbudowanemu systemowi nawadniania, ułatwią nam pielęgnację naszych balkonowych warzyw.
Style warzywników
Warzywniki od wieków towarzyszyły ludziom, dlatego udało się wykształcić nam kilka sposobów uprawy warzyw.
W ostatnich latach najbardziej popularnym sposobem, jest uprawa warzyw w wyniesionych ponad poziom gruntu warzywnik w skrzyniach. Jest to bardzo wygodne, gdyż grządki są na pewnej wysokości, dzięki czemu nie musimy schylać się , aby je wyplenić, czy też zebrać plony. Dodatkowo taka konstrukcja częściowo chroni przed szkodnikami. Warzywniki w skrzyniach są bardzo dekoracyjne, możemy ustawiać je w przeróżne kompozycje, nadając całemu założeniu ciekawy design.
Godnym uwagi sposobem uprawy warzyw jest warzywnik w stylu francuskim, tzw. Potager Garden. Warzywnik francuski przypomina nam regularne ogrody parterowe - tu również powstawały ozdobne partery, czyli dekoracyjne rabaty, których obrzeże wykonywano z niskiego strzyżonego bukszpanu. Wnętrze takiej rabaty było obsadzane właśnie warzywami, ziołami, ale aby zachować dekoracyjność warzywnika przez cały sezon, sadzono również drzewa i krzewy owocowe. Pomiędzy partnerami prowadzono żwirowe, lub trawiaste ścieżki. Cały warzywnik w stylu francuskim jest bardzo regularny, geometryczny.
Drewniany płotek i słoneczniki to symbole ogródka warzywnego w stylu rustykalnym.
Niepowtarzalnym i bardzo atrakcyjnym sposobem jest prowadzenie warzywnika w stylu rustykalnym. Grządki warzywne są otoczone drewnianym płotkiem, pomalowanym na biało, albo w naturalnym kolorze. Dodatkowo w ogrodzie, poza warzywami, rosną drzewa i krzewy owocowe, a także wiele kwitnących roślin jednorocznych jak słoneczniki, astry, cynie, na płocie pnie się groszek pachnący czy fasola ozdobna. Taki styl ogrodu jest nam chyba najbliższy i najlepiej znany.
Własne warzywa to przywilej, na który mogą pozwolić sobie posiadacze ogrodu, ale również balkonu, tarasu czy nawet większego parapetu. Aromatyczne i świeże zioła czy warzywa staną się miłym i zdrowym urozmaiceniem naszych posiłków, a możliwość ich samodzielnej uprawy, będzie nas uszczęśliwiała.
Weronika
Nie ma to jak swoje warzywa, to bardzo ważne w dzisiejszych czasach,jeżeli ktoś chce dobrze się odżywiać. Dzięki za wskazówki
Karol
Właśnie tego szukałem ! Super!
Sylwia
Odpowiednie podłoże to glownie czarna magia dla kazdego ;)
Aneta
Super wskazówki! mój warzywnik jest niestety daleko od domu i po szczypiorek do jajecznicy muszę zasuwać przez całą działkę :) Drugi raz nie popełniłabym tego błędu. Ale biohumusu z ogrodnikiem w kapeluszu używam od zawsze- mam małe dzieci i nawozom chemicznym w naszym domu mówimy NIE! Własne warzywka na kanapce to poezja smaku i ogromna satysfakcja :)
Tosia84
Świetny artykuł! Sama też z mężem używam biohumus do warzywnika, na trawnik też polecamy humus active :) Pozdrawiamy!