Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Chmura tagów
Sezon na grzyby rozpoczęty 1
Sezon na grzyby rozpoczęty

Pomyłki na grzybach się zdarzają

Człowiek maszeruje po lesie, wysila umysł i wzrok w poszukiwaniu grzybów. Umysł szybko się męczy, a wieczorem jest już na tyle zmęczony, że trudno odróżnić grzyba jadalnego od trującego sobowtóra. Tymczasem zatrucia grzybami, nawet ze skutkiem śmiertelnym zdarzają co roku. Pamiętaj, że zatruć się można również grzybami w potrawie, mrożonymi, dlatego warto mieć w lodówce próbkę grzybów, które spożywaliśmy na potrzeby SANEPIDU. Niektóre z objawów zatrucia są typowe, inne trudno skojarzyć z grzybami. Trzeba pamiętać, że toksyny zawarte w grzybach atakują nie tylko układ pokarmowy, ale też nerwowy. Mogą wywołać halucynacje i zaburzenia natury neurologicznej.

Objawy zatrucia grzybami:

  • Nudności
  • Biegunka
  • Ból brzucha
  • Obfite poty
  • Łzawienie
  • Bóle głowy
  • Zaczerwienienie twarzy
  • Poczucie gorąca
  • Zaburzenia widzenia
  • Spadek ciśnienia
  • Zapaść
  • Po zjedzeniu olszówki czyli krowiaka podwiniętego następuje rozpad czerwonych krwinek

Jeśli po zjedzeniu grzybów wystąpią JAKIEKOLWIEK niepokojące objawy, zgłoś je lekarzowi. Im szybciej udzieli ci pomocy, tym lepiej. Nie jest proste zdiagnozowanie zatrucia grzybami. Czas od spożycia do wystąpienia objawów może być różny. Zależy od ilości zjedzonych grzybów oraz ich rodzaju. Po zjedzeniu muchomora sromotnikowego objawy mogą się pojawić po kilkunastu godzinach, objawy zatrucia borowikiem szatańskim czy olszówką mogą wystąpić po 3 lub 5 godzinach po zjedzeniu,a uszkadzający nerki zasłonak rudy da objawy dopiero po 14 dniach. Trzeba więc pamiętać, aby ewentualne niepokojące objawy łączyć ze spożyciem grzybów nawet po dłuższym czasie.

Jeśli podejrzewamy u siebie zatrucie grzybami, możemy:

  • Sprowokować wymioty, a wymiociny zabezpieczyć i dostarczyć do laboratorium
  • Udać się do lekarza zawsze
  • Dobrze mieć resztki potrawy, którą jedliśmy, resztki oczyszczanych grzybów, czyli wszystko, co może mieć wpływ na zidentyfikowanie grzyba, którego zjedliśmy

Pod żadnym pozorem nie można się leczyć samemu, zwłaszcza, że po chwilowej poprawie może nastąpić pogorszenie, tak jak w przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym, które prowadzi do śmierci. Zwlekanie z pójściem do lekarza, czy leczenie się na własną rękę może się dla nas skończyć tragicznie.

Jakie grzyby zbierać? Trudno w krótkiej notatce zawrzeć dokładny opis grzybów jadalnych i niejadalnych. Ważne, aby:

  • Zbierać grzyby sobie znane, takie, co do których nie mamy wątpliwości, że są jadalne
  • Wyrośnięte i dobrze wykształcone grzyby łatwiej przypisać do konkretnego gatunku, z młodymi owocnikami może być problem
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, nie znasz się na grzybach i nie masz doświadczenia, zbieraj tylko grzyby rurkowe, czyli te z „siateczką” pod spodem, wśród nich nie ma śmiertelnie trujących. Unikaj natomiast zbierania grzybów blaszkowych, bo wśród nich możesz znaleźć te najbardziej groźne.
  • Nie zbieraj grzybów do foliowych worków i innych pojemników nie przepuszczających powietrza. Szybciej się psują
  • Grzyby pochłaniają toksyny, również metale ciężkie, więc unikaj zbierania grzybów przy drodze, albo w pobliżu wysypisk śmieci
  • Trujące grzyby również bywają pod ochroną. NIE WOLNO ich niszczyć tylko dlatego, że są trujące
  • Trujące grzyby wcale nie mają takich właściwości, jakie przypisują im „mądrości ludowe”. Na pewno nie czernieją srebrne łyżeczki, cebula nie zmienia koloru przy zetknięciu z trującym grzybem, a na pewno, trujące grzyby nie mają gorzkiego smaku, wręcz przeciwnie, czasem smakują wybornie, jak na przykład muchomor sromotnikowy, mający lekko słodkawy smak. Gorzki jest tylko goryczak żółciowy, który nie jest grzybem trującym, a niejadalnym właśnie ze względu na smak.

Są gatunki grzybów, które nawet wprawny i doświadczony grzybiarz może pomylić.

Chwila nieuwagi i na naszym stole może wylądować podobny, aczkolwiek niejadalny grzybek.

Najczęściej mylimy ze sobą następujące grzyby:

  • Trujący strzępiak ceglasty - wietruszka tarczowata
  • Trujący muchomor jadowity – czubajka kania (czyli popularna sowa)
  • Trujący muchomor sromotnikowy – gąska zielona
  • Niejadalna hełmówka obrzeżona – łuszczak zmienny
  • Trujący zasłonak rudy – płachetka kołpakowata
  • Trujący zasłonak szpiczasty - mleczaj świerkowy
  • Trująca piestrzenica kasztanowata – smardz praski

Dzieci i grzyby

Wg lekarzy dzieci nie powinny jeść grzybów. Dziecko powyżej siódmego roku życia nie ma problemów z trawieniem pieczarek, które, kupowane w sklepie, są całkiem bezpieczne. W przeciwieństwie do pieczarek, grzyby leśne stanowią realne zagrożenie. Grzyby leśne zawierają substancje białkowe, których nie trawi organizm dziecka, ewentualnie trawi je słabo, dlatego nawet grzyb jadalny może u dziecka wywołać objawy podobne do tych, które daje zatrucie muchomorem sromotnikowym.

Grzyby jadalne również znajdują się pod ochroną gatunkową.

Nasz kraj jako pierwszy w Europie wprowadził w 1983 roku ochronę gatunkową niektórych grzybów. Stworzono listy grzybów objętych:

  • Ochroną ścisłą
  • Ochroną częściową
  • Ochroną częściową, ale takich, które mogą być pozyskiwane
  • Grzybów wymagających ustalenia stref ochrony ich ostoi lub stanowisk

Grzybów znajdujących się pod ochroną nie wolno zbierać, niszczyć ani ich, ani ich siedlisk, nie wolno wprowadzać ich do handlu, ani ich kupować, wymieniać ani darować, nie wolno ich samowolnie preparować czy przewozić przez granicę państwa.

Nie wolno zbierać grzybów jadalnych, znajdujących się pod ochroną gatunkową:

  • Sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbrucatus) Występuje w lasach świerkowych. Posiada kapelusz o średnicy nawet do 30 cm, szarobrązowy. Na filcowatym tle widać ciemne, duże, ułożone koncentrycznie, odstające łuski.
  • Siedzeń sosnowy, do niedawna: szmaciak gałęzisty (Sparassis Crispi) Posiada bardzo przyjemny zapach łagodny smak. Pasożyt sosny oraz świerka. Występuje w starym drzewostanie, stąd jego rzadkie występowanie. Przypomina gąbkę kąpielową, w kremowym lub ochrowym kolorze i białym miąższu.

W Polce występują aż 52 gatunki grzybów chronionych. Możesz je zniszczyć czy zebrać zupełnie nieświadomie, a za zebranie znacznej liczby grozi kara od 250 500 zł mandatu, ewentualnie 5000 zł kara grzywny, kara ograniczenia wolności a nawet, kara pozbawienia wolności do lat 2. To samo grozi ci w przypadku, gdy zostaniesz złapany na niszczeniu ściółki w poszukiwaniu grzybów, ukrytych pod liśćmi czy gałęziami.

Warto wiedzieć, że popularne wśród grzybiarzy podgrzybki, borowiki, kozaki czy pieczarki również podlegają częściowej ochronie, która polega na tym, że nie wolno niszczyć grzybni i owocników tych grzybów, a także starych, zmurszałych okazów, produkujących zarodniki, co zapewnia ciągłość gatunku.

Komentarze do wpisu (1)

30 września 2020

Trzeba obok nazw grzybów umieścić ich zdjęcia, co mi po nazwie jak nie mam pojęcia jak ten grzybek wygląda !!

poniedziałek-piątek: 9.00-17.00 602 790 598 kontakt@ogrodolandia.pl

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium