Mniszek lekarski
Mniszek lekarski, powszechnie, ale błędnie jest często nazywany przez nas mleczem. Są to jednak dwie zupełnie inne rośliny, które mają inne właściwości. Właściwie mniszek lekarski jest zdrowotny, mlecz natomiast nie ma wartości, które byłyby dla nas korzystne. Dziś bierzemy pod lupę mniszek lekarski.
Mniszek lekarski porasta pola, łąki, nieużytki, a także ogrody przydomowe.
Jest to roślina powszechnie spotykana przez nas na łąkach,w parkach, na trawniku, w naszym prywatnym ogrodzie. Mniszek ma rozetę, pod ziemią znajduje się pojedynczy, gruby korzeń, z którego wyrastają liście. Na pojedynczej łodydze pojawiają się kwiaty, każdy pojedynczo, po przekwitnięciu tworzą się dmuchawce. W ten sposób właśnie się rozmnaża, dlatego jest tak powszechny. Mniszek lekarski niestety nie jest przez nas ceniony. Często nie doceniamy tego co mamy wokół siebie, za darmo. A może powinniśmy wrócić do korzeni i zacząć wykorzystywać dobrodziejstwa natury, jakie setki lat temu już ratowały chorych? Tym artykułem chcemy zapoczątkować cykl o nieocenionych roślinach, posiadających szczególne właściwości.
Mniszek jest często przez nas tępiony. Czas jego kwitnienia zaczyna się w maju. Jest to doskonały czas, aby przyjrzeć mu się bliżej. Jakie ma właściwości?
Mniszek lekarski - właściwości
Mniszek lekarski jest rośliną, której wszystkie części nadają się do spożycia. Liście możemy stosować jak sałatę, przyrządzając z nich sałatki, surówki, lub zastępować zieleninę na kanapce. Zdrowotny jest również korzeń, a także kwiaty. Jak działa mniszek?
- jest źródłem potasu, magnezu, krzemu, oraz witaminy C i grupy witamin B, wzmacnia odporność organizmu, wzbogacając go w witaminy, minerały, pomaga nam ustrzec się przed infekcją, a także wspomaga regenerację organizmu po zachorowaniu, lub po sezonie jesienno-zimowym,
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
- polecany przy chrypkach, infekcjach gardła, anginach,
- oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn,
- działa wspomagająco na układ oddechowy - wspomaga go w infekcjach, nawilża, pomaga odkrztuszać wydzielinę,
- działa wspomagająco na układ pokarmowy - przyspiesza metabolizm, produkcja soków żółciowych jest sprawna, a trawienie łatwiejsze,
- mniszek lekarski jest źródłem inuliny, pozytywnie oddziałującego cukru, polecanego nawet podczas diety,
- oddziałuje również na układ moczowy, jest polecany z infekcjach pęcherza moczowego,
- ma pozytywne działanie na gojące się rany,
- jest wskazany dla osób cierpiących na miażdżycę, oraz choroby wątroby.
Powszechne lekarstwo to syrop z mniszka.
Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy, sole mineralne, a także interferon, który stymuluje nasz organizm do walki z infekcjami, dlatego roślina ta jest zalecana podczas choroby.
Mniszek można stosować zewnętrznie, wtedy ma doskonałe działanie na rany, wspomaga ich gojenie się, poprzez oddziaływanie bakteriobójcze, a także ściągające.
Zastosowanie mniszka zaleca się również kobietom, gdyż mniszek pomaga regulować cykl miesiączkowy.
Substancje w nim zawarte przyspieszają metabolizm, obniżają poziom cukru we krwi, a także pomagają zachować go na stałym , regulowanym poziomie. Mniszek ma dobroczynne działanie na cały układ krwionośny, poprawia jakość naszej krwi, oczyszczając ją z toksyn i szkodliwych substancji.
Najczęściej wykorzystuje się kwiaty z mniszka.
Działanie poszczególnych części rośliny:
Część rośliny mniszka lekarskiego |
Działanie/zastosowanie |
Liście |
|
Kwiaty |
|
Korzeń |
|
Mniszek lekarski - zastosowanie
Z mniszka można wyczarować mnóstwo apetycznych i zdrowych smakołyków. Dziś przyjrzymy się kwiatom mniszka lekarskiego, które są doskonałym składnikiem na syrop czy orzeźwiający sok.
Syrop z mniszka to chyba najpopularniejszy smakołyk jaki można z niego wykonać. Inaczej zwany miodem majowym, sprawdzi się w chorobach, oraz jako środek wzmacniający odporność. Jest bardzo smaczny, przypomina miód, dlatego dzieci i dorośli chętnie go jedzą. Możemy dodawać go do wody, herbaty, a także słodzić nim płatki na śniadanie. Sprawdzi się również ze świeżym pieczywem. Jego wykonanie jest bardzo proste i ekonomiczne, a przede wszystkim korzystając z takich naturalnych metod, robimy ukłon w kierunku natury i jej ogromnej mocy. Rezygnujemy z chemicznie przetworzonych syropów, które poza działającymi pozytywnie substancjami, są obficie wyposażone w benzoesany, i inne,szkodliwe regulatory, konserwanty, sztuczne barwniki. Ten syrop jest zdrowy i naturalny, a jego działanie tylko pozytywne.
Z mniszka możemy wykonać napary, herbatki, syropy, a także wino czy nalewki.
Przepisy z mniszkiem lekarskim:
Przepis na syrop z mniszka
Na jedna porcję syropu potrzebujemy:
- 400 kwiatków mniszka lekarskiego - dorodnych, rozwiniętych, zebranych bez szypułek i łodyg,
- litr wody,
- sok z jednej cytryny,
- 1 kg. cukru, lub innego słodzika jak fruktoza itp.
Zebrane kwiaty płukamy lub pozostawiamy rozsypane na około godzinę, tak aby wszelkie żyjątka mogły się bezpiecznie wydostać. Następnie kwiaty przesypujemy do garnka i zalewamy litrem wrzącej wody. Gotujemy taki kilka minut, pod przykryciem. Dodajemy sok z jednej cytryny, lub cytrynę pokrojoną na plasterki. Po zagotowaniu odstawiamy kwiaty na minimum 12 godzin. Następnie wywar odcedzamy, odrzucając kwiaty, a do pozostałej wody dodajemy cukier i gotujemy spokojnie, na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a woda maksymalnie redukuje. Po tym czasie przelewamy syrop do czystych słoiczków albo butelek i pasteryzujemy. Najlepiej jest wlewać od razu gorący syrop, i ustawiać słoiki do góry dnem, a po wystygnięciu odwrócić. Syrop powinniśmy przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Jego działanie utrzymuje się nawet do kilku lat.
Syrop z mniszka pomaga w czasie choroby wzmocnić organizm.
Dawkowanie: zaleca się dla dorosłych spożywanie 2- 3 łyżeczki syropu dziennie, dla dzieci połowę tej porcji.
Napar z mniszka lekarskiego
Aby sporządzić wywar z mniszka lekarskiego potrzebujemy:
- kilka świeżo zebranych kwiatów mniszka,
Kwiaty rozdrabniamy i zalewamy połową litra wrzącej wody. Napar nakrywamy na około 15 minut do zaparzenia. Następnie wywar odcedzamy.
Dawkowanie: Pijemy 2- 3 razy dziennie, po około pół szklanki.
Wino z kwiatów mniszka
Wino z kwiatów mniszka wykonamy z:
- około ćwierć kilo kwiatów mniszka,
- kilo cukru,
- 2 litry wody,
- drożdże winiarskie.
Kwiaty przesypujemy cukrem, układamy warstwami, i zalewamy wodą z drożdżami. Odstawiamy w miejsce ciepłe, ciemne. Czekamy, aż kwiaty opadną na dno i zlewamy wino do butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu, w szczelnym zamknięciu.
Dawkowanie: mały kieliszek, przed każdym posiłkiem, trzy razy dziennie.
Mniszek jest zdrowy, smaczny i naturalny, dlatego warto jest poznać jego działanie.
Przeciwwskazania do stosowania mniszka
Mniszek, jak każdy środek leczniczy, powinien być stosowany rozważnie. Jako roślina, może powodować alergie, dlatego pierwsze stosownie powinno być kontrolowane, a w przypadku wystąpienia objawów alergii, należy zaprzestać jego używania. Mniszek nie może być stosowany przez osoby z chorobami żołądka, z wrzodami czy chorobami pęcherzyka żółciowego.
Mniszek lekarski to powszechna, niedoceniana roślina. Jego zdrowotne właściwości możemy poznać na własnej skórze całkowicie za darmo. Mamy nadzieję, że chcieliśmy Was do spróbowania tego niezwykłego środka.
ANETA D.
Piję już od jakiegoś czasu syrop z mleczy, ale dopiero w tym roku wpadłam na przepis by zastąpić cukier. Jeżeli ma działać jak lek, to dlaczego nie zrobić tego jeszcze zdrowiej? Naprawdę polecam z własnego doświadczenia! :-)
Ola
Mniszek lekarski jest super! Dzięki za przepis, skorzystam. :)