Koktajle owocowo-warzywne to nie tylko idealny pomysł na lekkie drugie śniadanie, czy dobry deser po obiedzie, ale przede wszystkim oczyszczenie organizmu. Po szaroburej zimie, która nie kojarzy nam się z niczym przyjemnym mamy szansę na to by wrócić do gry pełni sił! Modne aktualnie smoothies to zdrowe bomby witaminowe. Dodatkowo napoje te wspomagają detoksykację i odchudzanie, co znacznie poprawi nie tylko naszą formę, ale przede wszystkim samopoczucie, które jest niezmiernie potrzebne, by z pełnią sił wyjść z domu i cieszyć się życiem. Warto więc spróbować tej warzywno-owocowej mikstury na bazie wody bądź mleczka kokosowego, by przekonać się jak piękne są smaki wiosny z naszego ogrodu i nie tylko! Całym sekretem smoothie jest odpowiednie połączenie składników. To właśnie dzięki zachowaniu proporcji możemy śmiało zastąpić pełnowartościowy posiłek. Z taką porcją zdrowia należycie przygotujesz ciało do wyjścia na plażę!
Odpowiednie połączenie składników:
70% ZIELONE SKŁADNIKI - 4-6 szklanek szpinaku, jarmuż, rukola,
15% PŁYNY - 1 szklanka wody lub mleczka kokosowego
10% OWOCE - jabłko, kiwi, banan, pomarańcz
5% WZMACNIACZE - imbir, cynamon, wanilia, świeża mięta, orzechy i nasiona, miód
Oto więc kilka przepisów z dodatkiem elementów, które na pewno znajdą się w zasobach naszej szklarni (jak szpinak czy jarmuż) lub rosną w doniczce na parapecie (pietruszka, bazylia). Warto zapisać i wypróbować przy najbliższej możliwej okazji:
Jarmużowe smoothie
(1 porcja)
- 3 liście jarmużu
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1/2 szklanki soku z winogron (np. z sokowirówki) lub jabłkowego
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
Jarmuż to warzywo kapustne, które ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Substancje zawarte w jarmużu działają przede wszystkim antynowotworowo. Oprócz tego wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo pozytywnie wpływa na nasze oczy, jak również może uchronić nas przed wrzodami.
Green Gaden
(2 porcje)
- 1 kiwi
- garść szpinaku
- 3 cm ogórka szklarniowego
- 1/3 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka soku jabłkowy
- 1/2 szklanki soku ananasowego (lub jabłkowego)
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy lub cukier, do smaku
Szpinakowy odcień zieleni
(przepis na litr)
- 3 melony
- 200 g młodych liści szpinaku
- 3 banany
- 300 ml mleka sojowego
- 1 kg świeżych truskawek
Szpinak to znienawidzone warzywo z dzieciństwa. Na szczęście w czasach, kiedy zdrowe odżywianie jest modne, dorośli coraz częściej sięgają po te zielone liście. Ma to oczywiście same zalety. Wykorzystanie szpinaku w naszej diecie wzbogaci nasz organizm w beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Oprócz tego dostarczy potas, żelazo i kwas foliowy. Liście szpinaku mają też właściwości antynowotworowe, a dodatkowo chronią przed miażdżycą.
Rzeżuchowca łąka
- miąższ z dojrzałego ananasa,
- sok z połówki cytryny,
- duża garść rzeżuchy
Rzeżucha to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Święta wielkanocne to zdecydowana przewaga rzeżuchowych ogródków domowych, tak znaleźć ją wiosną w naszych domach. Niepozorna zielenina ma oprócz aspektów dekoracyjnych, pikantny, oryginalny smak, a do tego właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem witamin: A, B, PP, i K. Zawiera w sobie także żelazo, magnez i wapń. Jeśli natomiast chodzi o aspekt kosmetyczny, to wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu.
Czas na pojedynek z szaroburą pogodą i długimi dniami. Wystarczy zajrzeć do ogrodu, a przekonacie się, że możecie być, jak te przebiśniegi i krokusy, które ożywają na wiosnę, dzięki smacznym i zdrowym koktajlom owocowo-warzywnym.