Infolinia 602 790 598
Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Chmura tagów
365 dni świeżości 0
365 dni świeżości

Sekret natury

Zastanawianie się i wielkie wywody nad świeżością i smakiem warzyw i owoców nie mają największego sensu, gdy mówimy o truskawkach w grudniu, albo o pomidorach w styczniu. Nie oszukujmy się, że ten wspomniany czerwony, świecący pomidor ma smak, chociażby odrobinę podobny do tego soczystego w lipcu. Z resztą jest podobnie - sztucznie przyspieszane, długo przetrzymywane w chłodniach, a przede wszystkim nie tak smaczne owoce i warzywa są nam wręcz "wciskane" do koszyków przy każdej okazji zakupów. Jest to po pierwsze niezdrowe, a po drugie mija się z celem przygotowywania "smacznych" posiłków. Dlatego warto czasami zastanowić się nad jadłospisem trochę dłużej i zaplanować menu tak, aby składało się z typowo sezonowych warzyw i owoców, które akurat są w okresie dojrzewania. Dzięki temu możemy mieć większą pewność, że marchewka będzie pełna karotenu, a smak nie będzie przypominał wiórów. Dlaczego więc nie zastąpić by ciasta z "truskawkami", ciastem rabarbarowym, które w maju będzie z pewnością dużo smaczniejsze, ponieważ wykonane z produktu, który aktualnie jest w ogródku, a nie tego sztucznego sprowadzonego z Holandii.

Oto lista warzyw i owoców, które w danym okresie są najbardziej dostępne, a na pewno najświeższe i naturalne, bez dodatku wspomagaczy wzrostu:

WARZYWA

I kwartał

brukselka, cykoria, endywia, jarmuż, roszponka,

II kwartał

botwinka, cebula dymka, groszek zielony, natka pietruszki, rzodkiewka, rukola, sałaty, szczaw, szczypior, szparagi, szpinak

III kwartał

bakłażan, bób, brokuły, buraki, cukinia, czosnek, dynia, fasola, kabaczek, kalafior, kapusta, kukurydza, marchew, ogórek, papryka, pomidory, por, seler, ziemniak

IV kwartał

brukselka, cykoria, endywia, jarmuż, natka pietruszki, roszponka, szparagi

OWOCE

I kwartał

Jabłka, gruszki, ananas, mandarynki, grejpfrut, mango, pomarańcza

II kwartał

Jabłka, rabarbar, mango, pomarańcze czerwone, truskawki, czereśnie, agrest, wiśnie, czarny bez, jagody, porzeczki, czereśnie, śliwki,

III kwartał

Jabłka, gruszki, morele, truskawki, czarny bez, porzeczki, czereśnie, brzoskwinie, agrest, maliny, melon, mirabelki, śliwki, winogrona, poziomki, figi, kiwi, jeżyny, nektarynki, żurawina, pigwa, jagody,

IV kwartał

Jabłka, gruszki, śliwki, figi, daktyle, papaja, winogrona, ananas, kiwi, grejpfrut, pigwa, mandarynki, mango, pomarańcze

Bez gwarancji

Oczywisty jest fakt, że sezon na te owoce nie może gwarantować nam świeżości danych produktów w 100%. Może i faktycznie truskawki są na każdym straganie, prosto z plantacji, ale czy na pewno były zebrane i przywiezione dzisiaj? A może przedwczorajsze zakupy jeszcze zalegają w warzywniakowych skrzynkach? Oto kilka wskazówek, które mogą się przydać przy najbliższej wizycie w warzywniaku.

  1. Małe stragany mogą posiadać dużo świeższe owoce i warzywa, niż te, które mają kilka stoisk w całym mieście - powód ? Właściciel na pewno korzysta z opcji kupowania taniej, ale za to w większych ilościach. Oszczędność ta przekłada się na jakość, ponieważ wiadomo, że towar ten leży znacznie dłużej, a dla niepoznaki wybierane są codziennie zepsute produkty.
  2. Przepych na starganie - kilka skrzynek każdego gatunku owocu, to zdecydowanie za dużo, jak na mały osiedlowy sklepik, który na pewno na zapleczu nie ma równie wielkich chłodni na pomieszczenie tego wszystkiego.
  3. Brzydki zapach w powietrzu - sprawa oczywista, że gnijące warzywa i zapleśniałe owoce wydzielają nieprzyjemny zapach. Jest to argument, który powinien od razu nas odstraszyć od takiego miejsca.

Smacznie i sezonowo

Dlatego warto wybierać sprawdzone miejsca, gdzie zaufani ludzie, szczerze powiedzą prawdę o sprzedawanym towarze i nie wcisną nam produktów, które już od kilku dni leżą na półkach. Suche, bez śladów obicia, bez uszkodzeń i jędrne warzywa i owoce bez obaw będzie można wykorzystać do przygotowania pysznych, sezonowych, a przede wszystkim zdrowszych dań. Korzystając z czasu, kiedy to mamy wysyp szparagów w sklepach i na stoiskach, proponujemy danie, które nadaje się na lekką kolację.

Szparagi zapiekane z szynką i serem

Czas przygotowania, to około 40 minut

Składniki:

  1. 1 pęczek szparagów zielonych
  2. 1 pęczek szparagów białych
  3. 10 dag szynki
  4. 1 łyżka masła
  5. 10 dag żółtego sera
  6. Sól
  7. Cukier

Sposób przyrządzenia:

  1. Szparagi umyć, a następnie odciąć suche końcówki (białe obrać również poniżej główki)
  2. Gotuj je na półmiękko we wrzątku z dodatkiem soli i cukru
  3. Następnie odsącz i rozłóż w naczyniu żaroodpornym
  4. Szynkę drobno pokrój i przesmaż na maśle, a ser zetrzyj na tarce
  5. Serem i szynką naprzemiennie posypuj szparagi
  6. Zapiekaj w temperaturze 200˚C przez 15 minut

Pliki (2)

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Zaloguj się
Submit
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 000 000 000
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium